Coachen

Aan tafel met de innerlijke familie, hoe gaat dat?

Je bent van harte welkom in hartje Arnhem, 3 min lopen van station Velperpoort. Via zoom gaat het ook prima om met de innerlijke familie te werken, mits dit bij jou past. Met beiden heb ik goede ervaring.  Mocht het prettig voor jou zijn, dan kan ook naar jou in de buurt komen, dan zien we elkaar in het Coachhuis, dat bij jou dicht in de buurt is. https://www.hetcoachhuis.nl/

 

Op tafel staan kleine poppetjes, ze representeren jouw innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje.  Aan de hand van een vraag help ik je een  poppetjes familie opstelling op tafel te maken. Hoe staan ze ten opzichte van elkaar? door goed te luisteren naar hoor je wie er aan t woord is. Wat je wilt, of wat je voelt, dat zegt iets over jou innerlijke kinderen. Een heel verschil, dat willen en voelen. Al luisterende naar jouw (lichaams)taal gaan we op weg.

 • Je leert zo de definities die horen bij de vier rollen (spelenderwijs)
 • Je leert bepaalde patronen herkennen die voor dynamiek, rust of onrust zorgen. Angst en energie brengers. De interactie tussen de familieleden.
 • Je leert jouw eigen authentieke stem van ieder familielid herkennen naarmate je de definities leert gebruiken.

Het systeem van je innerlijke familie leren kennen

Ongeacht je genderidentiteit kan het zo zijn dat je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen in jezelf kunt herkennen. Deze mannelijke en vrouwelijke kant hebben in het verlengde van jouw leven richting je jeugd een jongetje en een meisje.  Waar je deze man/vrouw eigenschappen bijvoorbeeld in kunt herkennen:

 

 • Je hoofd is het niet altijd eens met je gevoel.
 • Je voelt kramp in je schouders, je lichaam voelt moe of je ademt te snel. En dat terwijl jij juist door wilt met je target halen. 
 • Je hebt behoefte aan uitdagingen en de grens opzoeken, en daarnaast heb je behoefte aan veiligheid en ontspanning.
Vier functies of intelligenties
Denk- en daadkracht, mentaal cognitief (man)
Gezondheid, vermogen om aanwezig te zijn (voelbaar), onze fysieke intelligentie. (vrouw)
Levensvreugde en creativiteit, innovatie.  (jongetje)
Voelen en contact maken, sociaal emotionele intelligentie. (meisje)

Welke geaardheid je hebt of ervaart heeft geen invloed, het is een archetypisch beeld dat we gebruiken. Het model helpt om snel grip te krijgen op de hierboven beschreven functies Dit grip krijgen kan snel en doelgericht maar ook een laag dieper gaan, zoek gaan naar essentiële levensvragen. Klik op de linkjes om verder te lezen hieronder.

Laagje dieper

Terugkijkende in je leven kun je op zoek gaan naar of je nog in lijn bent jouw authentiek zelf, hoe was je als kind,  waar je van hield als kind. Ook kun je dan beter zien of je als volwassene last hebt van bepaalde patronen die jou ervan weerhouden jezelf te zijn.

Interactie

Door middel van deze innerlijke familie methode kunnen we ook naar vraagstukken kijken die je met anderen ondervindt, en dus zo naar andere families kijken:  bv van je werkgever, collega of een partner. Zo krijg je makkelijker grip op de interactie die je wenst.

Met zijn vieren op pad voortaan

Het werken met de metaforen van een innerlijke familie werkt heel direct en je leert er zo mee werken dat je er na afloop van het traject ook veel aan blijft hebben. Het is echt een investering in je leven en voor jouw functioneren.  Als professional, als echtgenoot, ouder, student of allemaal tegelijk.

Hoe diep je wilt gaan in het leren omgaan en vaardig worden als eigen regisseur van deze innerlijke familie, dat hangt van de duur van een traject af.

Het mooiste geschenk is dat jij jouw eigen innerlijke authentieke vitale kracht weer kunt ervaren.

Veelgestelde vragen

  Is het niet een beetje achterhaald dat een man meer staat voor denk- en daadkracht dan een vrouw ? en een vrouw meer intuitief?

  Omdat we in onszelf verschillende kwaliteiten willen leren herkennen is het leren onderscheiden belangrijk. Dit zegt niets over dat fysieke mannen juist meer vrouwelijke intuitie kunnen hebben, en fysieke vrouwen veel denk- en daadkracht paraat kunnen hebben. Hier gaat het om het typeren van gedrag en niet om het het beoordelen ervan. Ieder mens heeft een unieke blauwdruk van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.

  Ik ben een man, hoezo ben ik dan ook een ‘meisje’?

  Iedereen heeft een gevoelige kant in zichzelf en daarvoor gebruiken we de metafoor, of het archetype van een (innerlijk) meisje.

  Dit model lijkt me erg uit de tijd, we hebben allemaal samengestelde gezinnen tegenwoordig.

  In onze tijd is het oerbeeld van een gezin zoals we dat in het model gebruiken, min of meer weggevallen voor veel mensen. Mijn eigen ouders zijn gescheiden toen ik jong was, en zelf ben ik pas op latere leeftijd het huwelijkbootje ingestapt en ben zowel vader als moeder geweest in de opvoeding (alleenstaand). Omdat we allemaal uit een mannelijke en een vrouwelijke lijn stammen is dat wellicht de reden dat het voor de meesten niet zo moeilijk blijkt om met deze metaforen aan de slag te gaan, en in onszelf een eenheid te ervaren in een beeld van een oerfamilie.

  Ik lees iets over familie opstellingen, betekent dit dat mijn familie er ook bij betrokken wordt?

  De coaching richt zich alleen op jouw innerlijke familie en heeft geen connectie met zgn (zeer waardevolle) ‘familieopstellingen’ . Daar wordt gekeken naar de samenhangen in een familiesysteem over meerdere generaties.  In de innerlijke familie methode wordt het beeld gebruikt van een gezin, dat jouw verschillende kwaliteiten en eigenschappen verbeeldt. Je biologische ouders, broer en zus bv kunnen wel een rol spelen in jou, maar we gaan ze er niet lijfelijk in betrekken.