In deze blog neem ik je mee in de innerlijke familietaal, en hoe je met respect voor alles wat in jou is, kunt leren sturen.

Onzekerheid…je innerlijke meisje is een ‘blok aan je been’.
Degene die dit denkt is de innerlijke man, hij is het die graag vooruit wil en jouw leven wil realiseren met een goed plan, en iets kan neerzetten.

Voor jou werken, dat is wat hij het liefste doet. Gedreven door de nobelste idealen of leukste ideeën. Soms kan deze innerlijke man behoorlijk kort door de bocht gaan als hij niet op koers kan blijven. Zeker als er een bange dochter ‘in de weg’ loopt. Dan kan het een hele opgave zijn om in te houden en niet door te draven. Het is onze innerlijke vrouw, de Wijze die we allen (in meer of mindere mate) kunnen ervaren, die dan deze man tot steun kan zijn. Ze kan de man dan influisteren: dat met (ver)oordelen nog nooit een bang meisje is geholpen.

Als jij dit regelmatig meemaakt, en misschien zelfs best vaak, dan heb je je handen vol. Het kan een lastig patroon geworden zijn (zo spreekt de man). Of een bloemknop die op springen staat, en ben je aan bevrijding toe (zo spreekt de vrouw). Als het een vastzittend patroon is geworden, ben je voortdurend hard aan t werk. Ook nog wordt jouw innerlijke jongetje in de innerlijke dynamiek meegenomen, en krijgt vaak niet de ruimte. Alle leuke ideeën stranden meteen en je haakt af.

Jouw innerlijke vrouw is nu diegene die voor alledrie van grote betekenis kan zijn.
Maar wat nu als zij om redenen die helaas in ieders leven voorkomen, niet geleerd heeft hoe je mildheid kunt tonen, vertragen kunt, jezelf kunt troosten? In de meeste gevallen heb je dat dan nooit ervaren als klein kind, miste je het voorbeeld, en dat is wel hoe je als kind leert, door nabootsen.
Het is heel goed mogelijk om hierin nog een stap in te maken door je te oefenen in de gebieden waar de innerlijke vrouw thuis is. Door in processen en bewegingen te leren denken. Processen die horen bij het leven zoals het is en werkt. In de natuur en ons (ritmische-en stofwisselings)lichaam.

Door hierin thuis te zijn heb je als innerlijke vrouw een toegang tot de geheimen van het leven en misschien zelfs wel de geheime tuin. Binnenkort schrijf ik iets over de processen en hoe ze werken en hoe jij jouw innerlijke familie hiermee kunt voeden. Het zijn de processen die een fundament leggen onder alles wat wil uitgroeien. Daarvoor is wijsheid nodig. Bijvoorbeeld door te kijken naar de processen die houvast geven in jou en jouw leven. Wanneer is het vertraging ,(bv door reguleren van emoties) wanneer voeding (door de tijd te nemen voor eten maar ook de hele verzorging eromheen, en wat voedt mij nog), wanneer mag iets losgelaten worden? En hoe je dan een krachtige wijze innerlijke vrouw wordt die ook weet hoe ze  dat verlies neemt. . Zodat het leven door kan stromen, groeien en bloeien.

Het is tuinieren in je innerlijke tuintje en leren bewustworden van wat leven tot leven maakt. Kwaliteit leren herkennen. Zodat jouw innerlijke meisje nooit een blok aan het been is maar het kostbare geschenk van de liefde die we voelen als we ons intens gelukkig voelen, Het meisje dat kan stralen. Zodra de innerlijke vrouw werkelijk aanwezig kan zijn in het moment van angst kan zij  het meisje verlossen en haar bevrijden, zoals in sprookjes ja..

Wil jij leren hoe je jezelf op deze wijze kunt leren ondersteunen? Je bent van harte welkom, het is bijzonder verhelderend en bevrijdend om met jouw eigen innerlijke familie(dynamiek) kennis te maken.